Trądzik różowaty jest chorobą skóry u mężczyzn jak i kobiet. Występuje między 25 a 35 rokiem życia, jak również później, 30-50 rok życia. Jest to choroba charakteryzująca się wypryskami na skórze twarzy, czole, nosie, policzkach i brodzie, pojawia się również na piersi, plecach i uszach.

Trądzik dotyka osoby w coraz młodszym wieku i jest to związane z niedokwasotą soku żołądkowemu lub zaburzeniami wewnątrz wydzielniczymi. Chorobę mogą powodować infekcje, stany zapalne, zmiany hormonalne, czynniki genetyczne czy środowiskowe. Objawami są trwałe rumienie oraz rozszerzone naczynia włosowate. Po nich pojawiają się krostki, które pieką i swędzą. Skóra w okolicach zmian chorobowych robi się błyszcząca i tłusta.

Co może wpływać niekorzystnie na dietę trądzikową z żywności to: przede wszystkim potrawy ostre, alkohol, mocna kawa czy herbata, bardzo zimne lub bardzo gorące posiłki i inne. Dobrym wyjściem jest stosować dietę bogatą w warzywa i owoce. Trądzik jest chorobą trudną do wyleczenia. Dobór odpowiednich środków zależny jest od nasilenia trądziku, jego rodzaju i rodzaju skóry.

W leczeniu używa się antybiotyki, a leczenie to może przebiegać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Po trądziku pozostają często blizny i znaki, których można się pozbyć stosując odpowiednie preparaty dostępne w aptekach.